• Home
 • Pacienti
 • Osteopati
 • Membri de onoare
 • Gasiti un osteopat
 • Osteopatia în lume
 • Contact
 • Osteopatia in lume

  Această profesie a fost reglementată în Africa de Sud începând cu 1974. Legea a fost adoptată de Consiliul Allied Health Professions of Africa de Sud (AHPCSA). Asociatia Osteopatica din Africa de Sud este organismul care reprezinta osteopatii in Africa de Sud si indeplineste standardele prevazute de lege. Practicanții care nu respectă aceste standarde nu au voie să practice osteopatie în Africa de Sud. Nu există scoli de osteopatie pe teritoriu. Unele asigurări private asigura suport osteopatiei.

  În 2015, pe site-ul OASAO sunt listati 31 de osteoapti.

  Referinte: Osteopathic Association of South Africa (OSAO)
  Presedinte:
   Dr Gary Riley
  Tel: 021 671 4338 / adresa site: http://www.oasa.pro/

  Titlul de osteopat este reglementat și profesia in desfasurare în Andorra. Utilizarea titlului respectă aceleași condiții ca și Franța. Osteopatia este susținută de unele asigurări private.

  În 2014, patru osteopati erau înregistrați în Andorra pentru o populație de 85293 de locuitori.

  Profesia de osteopat nu este încă reglementată. Lipsa reglementării înseamnă că profesia nu este protejată. Deci, oricine se poate proclama un osteopat, oricine poate preda oriunde de la 60 de ore la 5000 de ore. Registrul argentinian al osteopatilor (ROA) acceptă doar un nivel ridicat de pregătire. 1.500 de ore cu normă parțială pentru profesioniștii din domeniul sănătății și 5.000 de ore cu normă întreagă. Astfel, eticheta DO, MROA (diploma de osteopatie, membru al Registrului Osteopatilor din Argentina) este un angajament de competență și etică pentru pacienți.

  In 2015, 33 de osteopati sunt membri ai ROA (populație: 41,446 milioane de locuitori).
  Referinte: Registro Argentino de Osteopatas (ROA)
  Presedinte:
  Margarita Campos D.O.
  Tel: 011 1549167169  / adresa site: https://www.registrodeosteopatas.org/

   

  Profesia a fost reglementată din 1991 în Australia. Asociația Australiană de Osteopatie (AOA) a fost înființată în 1955 și a devenit o agenție federală în 1995. Astăzi ea reunește osteopati din toate statele și teritoriile din Australia. Legea privind profesiile în domeniul sănătății din 2005 cere ca osteopatii să fie înregistrați în repertoriul național pentru practică în Australia. Osteopatii sunt formati in 5 ani de studii universitare. Numai absolvenții cu calificare completă au dreptul de a se numi în mod legal osteopati. Osteopatia este susținută de unele asigurări private. Medicii generalisti pot trimite pacienți cu boli cornice la osteopati, iar guvernul federal oferă rambursări pentru un număr limitat de tratamente.

  Referinte: Australian Osteopathic Association (AOA)
  Presedinte : Dr Patricia THOMAS Federal Office Suite 4, 11 Railway Street Chatswood NSW 2067 / Postal adresse  Box 5044 Chatswood West NSW 1515 AUSTRALIE
  Tel : 1800 467 836 / adresa site:   http://www.osteopathy.org.au/
  In 2015,  aproximativ 1900 de osteopati sunt înregistrați pe site-ul AOA pentru o populație de 23 de milioane de locuitori.

  Profesia nu este încă reglementată în Austria. Osteopatii se inscriu la Societatea Austriaca de Osteopatie (Österreichische Gesellschaft für Osteopathie). Conform unei legi din 1984, numai medicii și paramedicii pot practica anumite discipline neconvenționale. Osteopatia a fost autorizată în Austria pentru medici și fizioterapeuți de la începutul anului 1990. Osteopatia este susținută de anumite asigurări private, prețul unei consulttatii variaza de la 70 la 130 EUR.

  Referinte : Österreichische Gesellschaft für Osteopathie (OEGO)
  Presedinte: Mag Priska Wikus, MSc DO, Schottenfeldgasse 85/7 1070 Wien (Autriche)
  Tel: 06 887 + 43699119  / adresa site: http://www.oego.org/pages/de/startseite.php

  In 2010, distribuția practicanților a fost următoarea: osteopati DO (ex-fizioterapeut) : 200, medici osteopati DO: 50, fizioterapeuți osteopati DO: 350.
  In 2015,  au fost inregistrati 389 de practicanti in OEGO, pentru o populație de 8,220,000.

  Profesia nu este încă reglementată în Belgia, deși a fost recunoscută de Legea Colla din 29 aprilie 1999. Osteopatii sunt înregistrați in Grupul National Reprezentativ al Osteopatilor Profesionisti (GNRPO). În 1980, osteopatii belgieni au creat structurile necesare autoreglementării profesiei lor. În special, au organizat uniunile profesionale care au înființat comitetele de etică. A fost creată și Academia belgiană de osteopatie. Sindicatele profesionale au creat, de asemenea, GNRPO pentru a standardiza profesia și a o reprezenta autorităților publice. Belgia, care a avut un monopol medical mai accentuat decât cel al Franței, a lansat o consultare ampla privind medicina neconvențională și ministrul sănătății, dl Colla a prezentat un proiect de lege în cadrul procedurilor parlamentare, cu deputatul Paul Lannoye. Această activitate parlamentară va conduce, la 22 aprilie 1999, la o lege-cadru legalizând osteopatia. În 2001 și 2002 au fost luate texte care confirmă procesul de legalizare și stabilirea criteriilor pentru structurile profesionale înregistrate la Consiliul de Stat belgian. Această lege belgiană și-a găsit inspirația directă în rezoluția europeană și va fi o rampă de lansare pentru Franța, deoarece, după textul belgian, ministrul francez Bernard Kouchner va stabili un comitet de lucru interministerial, sub conducerea Prof. Guy Nicolas, pentru a legaliza profesiile de osteopat și chiropracticieni, conducând la articolul 75 din legea privind drepturile pacienților și calitatea sistemului de sănătate. În prezent, principalele cerinte ale osteopatilor privesc protecția pacienților lor și cer acces la examene paraclinice necesare pentru practica efectivă (radiografie, scanare CT, RMN, …). Ei solicită, de asemenea, autorităților publice să pună în aplicare mijloacele care să permită pacienților să poată recurge linistiti la tratamente osteopaticei, fără teama de a se adresa unor practicieni care nu sunt cu adevărat profesioniști în domeniul osteopatiei. Datorită sistemului regional de guvernare din Belgia, drepturile de practică ar putea varia în funcție de faptul dacă vă exercitați profesia în Valonia sau Flandra.

  Grupul National Reprezentativ al Osteopatilor Profesionisti (GNRPO) este organizația federativa a Uniunii Profesionale Osteopatice belgiene, recunoscută prin decret regal.

  Sindicatele profesionale, recunoscute și de Consiliul de Stat și de Ministerul Sănătății, au aderat la Carta GNRPO, care definește obiective comune. Misiunea lor este:

  GNRPO are mandatul de a reprezenta uniunile profesionale cu autoritățile publice. reunește toți profesioniștii osteopati care se angajează să respecte criteriile de practică definite de uniunile profesionale. El se ghidează pentru nivelul de pregătire a osteopatilor care figurează în listele sale. În Belgia există două școli de limbă olandeză, care antrenează numai profesioniști din domeniul medical și paramedical. Pe partea francofonă, Universitatea Liberă din Bruxelles, oferă formare în 6 ani. Osteopatia este acoperită de toate asigurările private la o rată de 10 euro, de cinci ori pe an.

  Grupul National Reprezentativ al Osteopatilor Profesionisti (GNRPO) este format din 4 asociatii.

  Presedinte : Eric Dobbelaere, boulevard des Invalides 188 – 1160 Bruxelles BELGIQUE   Tél: 0032 56 423737 / adresa site: http://www.gnrpo.be/fr/gnrpo-d%C3%A9finition

  Ianuarie 2013 –  sunt peste 1500 de osteopati, si in fiezare an sunt inregistrati 60 – 70 osteopati. Pe site-ul GNRPO sunt inscrisi: 569 osteopati DO, 30 medici osteopati, 150 kinetoterapeuti osteopati DO. Demografia: 11 milioane de locuitori.

  Profesia nu este încă reglementată, iar din anul 2001, osteopatia este o specialitate a fizioterapiei.

  In martie 2013, o comunicare a R.Br.O precizează că osteopatia este recunoscută ca profesie pe piața muncii din Brazilia. Profesia de osteopat este identificata sub numărul 2261-10.

  Referinte: Registro Brasileiro dos Osteopatas (R.Br.O.)
  Presedinte: Ana Paula FERREIRA Rua Visconde de Pirajá 547, 917 – Ipanema Rio de Janeiro – 22410003 BRESIL
  Tel: (21) 2259-2487 / adresa site: http://registrodososteopatas.com.br/index.php/pt/
  In 2015 –  67 osteopati sunt inscrisi pe site-ul R.Br.O. pentru o populatie de 202 milioane de locuitpril.

  Profesia nu este încă reglementată în Canada. Legile care guvernează practica profesională din Canada intră numai sub jurisdicția provincială. Cu toate acestea, medicina osteopatică are statut juridic în cinci provincii canadiene. În New Brunswick, Columbia Britanică, Alberta și Ontario, osteopatii pregătiți de americani pot aplica pentru acreditare fie la Colegiul Medicilor, fie de la Asociația Medicală Provincială și obtin astfel o practica completa. Practica lor este, prin urmare, asociată cu actul medical. AOC, fondată în 1926, reprezintă absolvenți ai colegiilor de medicină osteopatică acreditați de asociațiile osteopatice canadiene și americane.

  Referinte: Association Canadienne de l’Ostéopathie (OCA)
  Président: Joel Pash, 16945 Leslie Street, Unit 18 Newmarket, ON L3Y 9A2
  Tél: 1-800-240-7071 / adresa site:  https://www.osteopathic.ca/

  Profesia nu este reglementată în Cipru, iar utilizarea titlului urmează aceleași condiții ca și Grecia. Osteopatii se inscriu in Registrul Osteopatilor Greci (Registrul Osteopatilor Greci)

  Referinte :Greek Register of Osteopaths (GRO) – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΩΝ (Ε.Σ.Ε.Ο)
  Presedinte : Skotiniotis E Yangelos, Hérodote 19, 10674 Kolonaki ATHENS GR
  Tél: 210 6819179 / adresa site:  https://www.osteopathy.gr/

  Un osteopat DO inscris pe site-ul GRO pentru o populatie de 1 172 458 locuitori in Cipru.

  În 2008, suntem martorii creării primului scaun de medicină osteopatică din Havana. Cursurile de osteopatie sunt recunoscute de Ministerul Cubanez al Sănătății.

  Profesia nu este încă reglementată în Danemarca. Osteopatii se inscriu in Registrul Osteopatilor din Danemarca (Dansk Osteopat Forening). Ca și în multe țări din Europa, în 1970, Danemarca reglementează actele de osteopatie pentru cadrele medicale. Este o definiție negativă care este propusă cu limite: orice lucru care nu este interzis în mod expres este permis. În plus, există o reglementare specifică pentru chiropraktori, printr-o lege din iunie 1991. În 2000, a fost drschisa prima școală de osteopatie din Danemarca în asociere cu școala Maidstone ESO din Regatul Unit, dar încă sunt putine certificate de osteopatie în Danemarca. Doar o societate de asigurari private deconteaza ( rambursează) tratamentele osteopatice pentru 8 sesiuni pe an cu indicație medicală

  Referinte: Dansk Osteopat Forening (DOF) Osteopatisk klinik Farum Hovedgade 52 3520 Farum DANEMARK
  Presedinte: Claudio Colombi DO
  Tél: 0045 5 573 88 44  / adresa site:   https://www.danskeosteopater.dk/

  In 2015, sunt 65 osteopati inscrisi pe site DOF pentru o populatie de 5,627 milioane locuitori .

  Această profesie a fost reglementată și recunoscută de Ministerul Sănătății din Elveția începând cu 21 noiembrie 2002. Osteopatii sunt înregistrați la Federația Osteopatică (FSO) înființată în 2005. Profesia de osteopat a fost recunoscută de Ministerul Sănătății, dar situația osteopatiei în Elveția rămâne deosebită. Nu există reglementări naționale privind medicamentele neconvenționale.  Cantoanele au libertatea  să interzică sau să autorizeze acest tip de practică. Într-adevăr, osteopatia apare în unele legi cantonale. Din cele 26 de cantoane, 6 recunosc  osteopatia (Basel, Berna, Fribourg, Solothurn, Geneva și Vaud). De la începutul anului 2003, aceasta a permis practicanților să prezinte un dosar autorităților sanitare cantonale pentru a obține un drept de cantonament. Mai mult, acest drept de practică este condiționat de obținerea diplomei intercantonale de osteopatie (diplomă de stat). Puteți vedea criteriile de acces la acest examen  aici:  http://www.gdk-cds.ch/index.php?id=393&no_cache=1

  Activitatea de asociere a structurilor profesionale este în curs de desfășurare pentru a permite reglementarea la nivel național. Conferința directorilor de sănătate cantonală a emis directive către cantoane pentru a reglementa osteopatia și a definit modalitățile de primire a unei diplome inter-cantonale în domeniul osteopatiei. Formarea necesară sustinerii examenului intercantonal este de 5 ani de studii cu normă întreagă plus 2 ani de asistentă începând cu 1 ianuarie 2007. Perioadă de tranziție desfășurata până la 31 decembrie 2012 permite osteopatilor care se află în prezent în exercițiu, si care au absolvit cursurile (profesia medicală sau paramedicală urmată de studiile de osteopatie cu fracțiune de normă de peste 5 ani, minimum 1800 de ore) sa primeasca diploma intercantonală. Mai multe informații aici https://www.gdk-cds.ch/index.php?id=553&L=1

  În Elveția, osteopatia cu normă întreagă este în prezent predată în școlile private timp de 5 ani. Federația elvețiană a osteopatilor reunește osteopatii DO care sunt neconvenționali și îndeplinesc criteriile CDS (interlocutor privilegiat al profesiei cu statul). Tratamentele osteopatice sunt rambursate de asigurările complementare (mutuelles) cu condiția ca pacientul să fi subscris … Aceste restituiri se efectuează între 50% și 90% din prețul total al tratamentului, în funcție de tipul de asigurare complementară .
  Referinte : Fédération Suisse des Ostéopathes (FSO-SVO)
  Presedinte: Sebastian Byrde, Secrétariat FSO-SVO 2 route du Lac 1094 Paudex SUISSE
  Tel : +41(0) 58 796 33 30 / adresa site:  http://osteopathes-suisses.ch/

  In 2010: 800 osteopati DO, 20 de medici osteopati, 150 kinesioterapeuti osteopati.
  In 2015, FSO cuprinde peste 780 membri. Populatie: 8,2 milioane de locuitori.

  Osteopatia a fost recunoscută în țară ca o medicina alternativa și complementara din 1987. Autorizația este administrată de autoritățile de sănătate ale fiecărui emirat (7 în total) care funcționează independent. În Dubai, osteopatia face parte din DHA (Autoritatea de Sănătate din Dubai). Guvernul nu rambursează costul sedintelor de osteopatie, însă multe asigurări private oferă sprijin.

  Profesia este reglementată și titlul este protejat. Osteopatii se inscriu in Asociatia Osteopatica din Finlanda (Suomen Osteopaattiliitto). Această asociație a fost înființată în 1988. Titlu profesiei de osteopat protejat. Suedia, Norvegia și Finlanda au recunoscut începând cu anul 1994 o baza comuna de studii medicale. Studentii pot alege apoi o formare oficiala în medicina neconvenționala. Profesia de osteopat a fost integrată în legea profesiilor medicale din 1994. Un organism profesional de stat înregistrează toți practicienii și se ocupă de regulile profesionale. După 3 ani de studiu, studenții pot alege o formare oficială în domeniul osteopatiei. Există școli de 3 grade în Finlanda, două cu jumătate de normă în 4 sau 5 ani și una cu normă întreagă în 4 ani. Osteopatia este susținută de unele asigurări private, iar guvernul are grijă de tratamentul oferit în spitale.

  Referinte : Suomen Osteopatiayhdistys
  Presedinte : Petri Vuorjoki / Hôpital Eira Tehtaankatu 28 00150 HELSINKI
  Tel: 050-568 6823  / adresa site: https://osteopaattiliitto.fi/
  In 2010:  225 osteopati DO,  3 medici osteopati, 20 kinesioterapeuti osteopati.

  In 2015, sunt inscrisi 131 osteopati in Suomen Osteopaattiliitto pentru o populatie de 5 269 000 locuitori.

  Titlul de osteopat este reglementat și profesia in devenire. Osteopatii se inscriu in Registrul Osteopatilor din Franta (ROF). Registrul osteopatilor din Franța, creat în 1981, este frecvent consultat de guvern și în special în ceea ce privește lucrările pregătitoare pentru legea din 2002 și punerea în aplicare a decretelor din martie 2007. În prezent, ROF reprezintă asocierea celor mai mulți profesioniști în practică și solicită membrilor să respecte un cod de etică, singurul garant al calității terapeutice.

  Pentru a avea titlul de osteopat în Franța, trebuie să aveți o formare validată într-o unitate aprobată de Ministerul Sănătății sau să aveți o pregatire echivalenta cu cea definit de lege. Odată ce diploma este transmisă ARS, osteopatii primesc un număr de identificare regională (numărul ADELI). Osteopatia este susținută de unele asigurări private.

  La sfârșitul anului 2014, sunt publicate decretele și ordinele care marchează finalizarea lucrărilor de reengineering ale sistemului de pregătire in osteopatie.

  Noul dispozitiv va fi operațional până în septembrie 2015.
  Referinte: Registre des ostéopathes de France (R.O.F.)
  Presedinte : Stéphanie DURANTET 8, rue Thalès  33692 Mérignac Cedex
  Tél. 05 56 18 80 44 – adresa site: https://www.osteopathie.org/

  Ianuarie 2014: 12 249 osteopati DO, 1372 medici osteopati, 7539 kinesioterapeuti osteopati.  Demografia osteopatica: 21 876 osteopati pentru 65 350 181 locuitori (un osteopat pentru 2987 locuitori). Mai multe informatii pe site: https://www.osteopathie.org/demographie.html