• Home
 • Pacienti
 • Osteopati
 • Gasiti un osteopat
 • Membri de onoare
 • Noutati
 • Osteopatia în lume
 • Colegii terapii conexe
 • Shop
 • Contact
 • Osteopatia in lume

  Această profesie a fost reglementată în Africa de Sud începând cu 1974. Legea a fost adoptată de Consiliul Allied Health Professions of Africa de Sud (AHPCSA). Asociatia Osteopatica din Africa de Sud este organismul care reprezinta osteopatii in Africa de Sud si indeplineste standardele prevazute de lege. Practicanții care nu respectă aceste standarde nu au voie să practice osteopatia în Africa de Sud. Nu există scoli de osteopatie pe teritoriu. Unele asigurări private asigura suport osteopatiei.

  În 2015, pe site-ul OSAO sunt listati 31 de osteopati.

  Referinte: Osteopathic Association of South Africa (OSAO)
  Presedinte: Dr Gary Riley
  Tel: 021 671 4338 / adresa site: http://www.oasa.pro/

  Titlul de osteopat este reglementat și profesia in desfasurare în Andorra. Utilizarea titlului respectă aceleași condiții ca și Franța. Osteopatia este susținută de unele asigurări private.

  În 2014, erau inregistrati patru osteopati în Andorra pentru o populație de 85.293 de locuitori.

  Profesia de osteopat nu este încă reglementată. Lipsa reglementării înseamnă că profesia nu este protejată. Deci, oricine se poate proclama un osteopat, oricine poate preda oriunde de la 60 de ore la 5000 de ore. Registrul argentinian al osteopatilor (ROA) acceptă doar un nivel ridicat de pregătire. 1.500 de ore cu normă parțială pentru profesioniștii din domeniul sănătății și 5.000 de ore cu normă întreagă. Astfel, eticheta DO, MROA (diploma de osteopatie, Membru al Registrului Osteopatilor din Argentina) este un angajament de competență și etică pentru pacienți.

  In 2015, 33 de osteopati sunt membri ai ROA (populație: 41,446 milioane de locuitori).
  Referinte: Registro Argentino de Osteopatas (ROA)
  Presedinte: Margarita Campos D.O.
  Tel: 011 1549167169  / adresa site: https://www.registrodeosteopatas.org/

  Profesia a fost reglementată din 1991 în Australia. Asociația Australiană de Osteopatie (AOA) a fost înființată în 1955 și a devenit o agenție federală în 1995. Astăzi ea reunește osteopati din toate statele și teritoriile din Australia. Legea privind profesiile în domeniul sănătății din 2005 cere ca osteopatii să fie înregistrați în repertoriul național pentru practică în Australia. Osteopatii sunt formati in 5 ani de studii universitare. Numai absolvenții cu calificare completă au dreptul de a se numi în mod legal osteopati. Osteopatia este susținută de unele asigurări private. Medicii generalisti pot trimite pacienți cu boli cornice la osteopati, iar guvernul federal oferă rambursări pentru un număr limitat de tratamente.

  Referinte: Australian Osteopathic Association (AOA)
  Presedinte : Dr Patricia THOMAS Federal Office Suite 4, 11 Railway Street Chatswood NSW 2067 / Postal adresse  Box 5044 Chatswood West NSW 1515 AUSTRALIE
  Tel : 1800 467 836 / adresa site:   http://www.osteopathy.org.au/
  In 2015,  aproximativ 1900 de osteopati sunt înregistrați pe site-ul AOA pentru o populație de 23 de milioane de locuitori.

  Profesia nu este încă reglementată în Austria. Osteopatii se inscriu la Societatea Austriaca de Osteopatie (Österreichische Gesellschaft für Osteopathie). Conform unei legi din 1984, numai medicii și paramedicii pot practica anumite discipline neconvenționale. Osteopatia a fost autorizată în Austria pentru medici și fizioterapeuți de la începutul anului 1990. Osteopatia este susținută de anumite asigurări private, prețul unei consulttatii variaza de la 70 la 130 EUR.

  Referinte : Österreichische Gesellschaft für Osteopathie (OEGO)
  Presedinte: Mag Priska Wikus, MSc DO, Schottenfeldgasse 85/7 1070 Wien (Autriche)
  Tel: 06 887 + 43699119  / adresa site: http://www.oego.org/pages/de/startseite.php

  In 2010, distribuția practicanților a fost următoarea: 200 osteopati DO (ex-fizioterapeut), 50 medici osteopati DO, 350 izioterapeuți osteopati DO.
  In 2015,  au fost inregistrati 389 de practicanti in OEGO, pentru o populație de 8,220,000.

  Profesia nu este încă reglementată în Belgia, deși a fost recunoscută de Legea Colla din 29 aprilie 1999. Osteopatii sunt înregistrați in Grupul National Reprezentativ al Osteopatilor Profesionisti (GNRPO). În 1980, osteopatii belgieni au creat structurile necesare autoreglementării profesiei lor. În special, au organizat uniunile profesionale care au înființat comitetele de etică. A fost creată și Academia belgiană de osteopatie. Sindicatele profesionale au creat, de asemenea, GNRPO pentru a standardiza profesia și a o reprezenta autorităților publice. Belgia, care a avut un monopol medical mai accentuat decât cel al Franței, a lansat o consultare ampla privind medicina neconvențională și ministrul sănătății, dl Colla a prezentat un proiect de lege în cadrul procedurilor parlamentare, cu deputatul Paul Lannoye. Această activitate parlamentară va conduce, la 22 aprilie 1999, la o lege-cadru legalizând osteopatia. În 2001 și 2002 au fost luate texte care confirmă procesul de legalizare și stabilirea criteriilor pentru structurile profesionale înregistrate la Consiliul de Stat belgian. Această lege belgiană și-a găsit inspirația directă în rezoluția europeană și va fi o rampă de lansare pentru Franța, deoarece, după textul belgian, ministrul francez Bernard Kouchner va stabili un comitet de lucru interministerial, sub conducerea Prof. Guy Nicolas, pentru a legaliza profesiile de osteopat și chiropracticieni, conducând la articolul 75 din legea privind drepturile pacienților și calitatea sistemului de sănătate. În prezent, principalele cerinte ale osteopatilor privesc protecția pacienților lor și cer acces la examene paraclinice necesare pentru practica efectivă (radiografie, scanare CT, RMN, …). Ei solicită, de asemenea, autorităților publice să pună în aplicare mijloacele care să permită pacienților să poată recurge linistiti la tratamente osteopaticei, fără teama de a se adresa unor practicieni care nu sunt cu adevărat profesioniști în domeniul osteopatiei. Datorită sistemului regional de guvernare din Belgia, drepturile de practică ar putea varia în funcție de faptul dacă vă exercitați profesia în Valonia sau Flandra.

  Grupul National Reprezentativ al Osteopatilor Profesionisti (GNRPO) este organizația federativa a Uniunii Profesionale Osteopatice belgiene, recunoscută prin decret regal.

  Sindicatele profesionale, recunoscute și de Consiliul de Stat și de Ministerul Sănătății, au aderat la Carta GNRPO, care definește obiective comune. Misiunea lor este:

  GNRPO are mandatul de a reprezenta uniunile profesionale cu autoritățile publice, reunește toți profesioniștii osteopati care se angajează să respecte criteriile de practică definite de uniunile profesionale. El se ghidează pentru nivelul de pregătire a osteopatilor care figurează în listele sale. În Belgia există două școli de limbă olandeză, care antrenează numai profesioniști din domeniul medical și paramedical. Pe partea francofonă, Universitatea Liberă din Bruxelles, oferă formare în 6 ani. Osteopatia este acoperită de toate asigurările private la o rată de 10 euro, de cinci ori pe an.

  Grupul National Reprezentativ al Osteopatilor Profesionisti (GNRPO) este format din 4 asociatii.

  Presedinte: Eric Dobbelaere, boulevard des Invalides 188 – 1160 Bruxelles BELGIQUE

  Tel: 0032 56 423737;  adresa site: http://www.gnrpo.be/fr/gnrpo-d%C3%A9finition

  Ianuarie 2013 –  sunt peste 1500 de osteopati, si in fiezare an sunt inregistrati 60 – 70 osteopati noi. Pe site-ul GNRPO sunt inscrisi: 569 osteopati DO, 30 medici osteopati, 150 kinetoterapeuti osteopati DO. Demografia: 11 milioane de locuitori.

  Profesia nu este încă reglementată, iar din anul 2001, osteopatia este o specialitate a fizioterapiei.

  In martie 2013, o comunicare a R.Br.O precizează că osteopatia este recunoscută ca profesie pe piața muncii din Brazilia. Profesia de osteopat este identificata sub numărul 2261-10.

  Referinte: Registro Brasileiro dos Osteopatas (R.Br.O.)
  Presedinte: Ana Paula FERREIRA Rua Visconde de Pirajá 547, 917 – Ipanema Rio de Janeiro – 22410003 BRESIL
  Tel: (21) 2259-2487 / adresa site: http://registrodososteopatas.com.br/index.php/pt/
  In 2015 –  67 osteopati sunt inscrisi pe site-ul R.Br.O. pentru o populatie de 202 milioane de locuitpril.

  Profesia nu este încă reglementată în Canada. Legile care guvernează practica profesională din Canada intră numai sub jurisdicția provincială. Cu toate acestea, medicina osteopatică are statut juridic în cinci provincii canadiene. În New Brunswick, Columbia Britanică, Alberta și Ontario, osteopatii pregătiți de americani pot aplica pentru acreditare fie la Colegiul Medicilor, fie de la Asociația Medicală Provincială și obtin astfel o practica completa. Practica lor este, prin urmare, asociată cu actul medical. AOC, fondată în 1926, reprezintă absolvenți ai colegiilor de medicină osteopatică acreditați de asociațiile osteopatice canadiene și americane.

  Referinte: Association Canadienne de l’Ostéopathie (OCA)
  Presedinte: Joel Pash, 16945 Leslie Street, Unit 18 Newmarket, ON L3Y 9A2
  Tel: 1-800-240-7071 / adresa site:  https://www.osteopathic.ca/

  Profesia nu este reglementată în Cipru, iar utilizarea titlului urmează aceleași condiții ca și Grecia. Osteopatii se inscriu in Registrul Osteopatilor Greci (Registrul Osteopatilor Greci).

  Referinte: Greek Register of Osteopaths (GRO) – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΩΝ (Ε.Σ.Ε.Ο)
  Presedinte: Skotiniotis E Yangelos, Hérodote 19, 10674 Kolonaki ATHENS GR
  Tel: 210 6819179 / adresa site:  https://www.osteopathy.gr/

  Un osteopat DO inscris pe site-ul GRO pentru o populatie de 1 172 458 locuitori in Cipru.

  În 2008, suntem martorii creării primului scaun de medicină osteopatică din Havana. Cursurile de osteopatie sunt recunoscute de Ministerul Cubanez al Sănătății.

  Profesia nu este încă reglementată în Danemarca. Osteopatii se inscriu in Registrul Osteopatilor din Danemarca (Dansk Osteopat Forening). Ca și în multe țări din Europa, în 1970, Danemarca reglementează actele de osteopatie pentru cadrele medicale. Este o definiție negativă care este propusă cu limite: orice lucru care nu este interzis în mod expres este permis. În plus, există o reglementare specifică pentru chiropraktori, printr-o lege din iunie 1991. În 2000, a fost drschisa prima școală de osteopatie din Danemarca în asociere cu școala Maidstone ESO din Regatul Unit, dar încă sunt putine certificate de osteopatie în Danemarca. Doar o societate de asigurari private deconteaza tratamentele osteopatice pentru 8 sesiuni pe an cu indicație medicală.

  Referinte: Dansk Osteopat Forening (DOF) Osteopatisk klinik Farum Hovedgade 52 3520 Farum DANEMARK.
  Presedinte: Claudio Colombi DO.
  Tel: 0045 5 573 88 44  / adresa site:   https://www.danskeosteopater.dk/

  In 2015, sunt 65 osteopati inscrisi pe site DOF pentru o populatie de 5,627 milioane locuitori .

  Această profesie a fost reglementată și recunoscută de Ministerul Sănătății din Elveția începând cu 21 noiembrie 2002. Osteopatii sunt înregistrați la Federația Osteopatică (FSO) înființată în 2005. Profesia de osteopat a fost recunoscută de Ministerul Sănătății, dar situația osteopatiei în Elveția rămâne deosebită. Nu există reglementări naționale privind medicamentele neconvenționale.  Cantoanele au libertatea  să interzică sau să autorizeze acest tip de practică. Într-adevăr, osteopatia apare în unele legi cantonale. Din cele 26 de cantoane, 6 recunosc  osteopatia (Basel, Berna, Fribourg, Solothurn, Geneva și Vaud). De la începutul anului 2003, aceasta a permis practicanților să prezinte un dosar autorităților sanitare cantonale pentru a obține un drept de cantonament. Mai mult, acest drept de practică este condiționat de obținerea diplomei intercantonale de osteopatie (diplomă de stat). Puteți vedea criteriile de acces la acest examen  aici:  http://www.gdk-cds.ch/index.php?id=393&no_cache=1

  Activitatea de asociere a structurilor profesionale este în curs de desfășurare pentru a permite reglementarea la nivel național. Conferința directorilor de sănătate cantonală a emis directive către cantoane pentru a reglementa osteopatia și a definit modalitățile de primire a unei diplome inter-cantonale în domeniul osteopatiei. Formarea necesară sustinerii examenului intercantonal este de 5 ani de studii cu normă întreagă plus 2 ani de asistentă începând cu 1 ianuarie 2007. Perioadă de tranziție desfășurata până la 31 decembrie 2012 permite osteopatilor care se află în prezent în exercițiu, si care au absolvit cursurile (profesia medicală sau paramedicală urmată de studiile de osteopatie cu fracțiune de normă de peste 5 ani, minimum 1800 de ore) sa primeasca diploma intercantonală. Mai multe informații aici https://www.gdk-cds.ch/index.php?id=553&L=1

  În Elveția, osteopatia cu normă întreagă este în prezent predată în școlile private timp de 5 ani. Federația elvețiană a osteopatilor reunește osteopatii DO care sunt neconvenționali și îndeplinesc criteriile CDS (interlocutor privilegiat al profesiei cu statul). Tratamentele osteopatice sunt rambursate de asigurările complementare (mutuelles) cu condiția ca pacientul să fi subscris … Aceste restituiri se efectuează între 50% și 90% din prețul total al tratamentului, în funcție de tipul de asigurare complementară .
  Referinte : Fédération Suisse des Ostéopathes (FSO-SVO)
  Presedinte: Sebastian Byrde, Secrétariat FSO-SVO 2 route du Lac 1094 Paudex SUISSE
  Tel :+41(0) 58 796 33 30 / adresa site:  http://osteopathes-suisses.ch/

  In 2010: 800 osteopati DO, 20 de medici osteopati, 150 kinesioterapeuti osteopati.
  In 2015, FSO cuprinde peste 780 membri. Populatie: 8,2 milioane de locuitori.

  Osteopatia a fost recunoscută în țară ca o medicina alternativa și complementara din 1987. Autorizația este administrată de autoritățile de sănătate ale fiecărui emirat (7 în total) care funcționează independent. În Dubai, osteopatia face parte din DHA (Autoritatea de Sănătate din Dubai). Guvernul nu rambursează costul sedintelor de osteopatie, însă multe asigurări private oferă sprijin.

  Profesia este reglementată și titlul este protejat. Osteopatii se inscriu in Asociatia Osteopatilor din Finlanda (Suomen Osteopaattiliitto). Această asociație a fost înființată în 1988. Titlu profesiei de osteopat protejat. Suedia, Norvegia și Finlanda au recunoscut începând cu anul 1994 o baza comuna de studii medicale. Studentii pot alege apoi o formare oficiala în medicina neconvenționala. Profesia de osteopat a fost integrată în legea profesiilor medicale din 1994. Un organism profesional de stat înregistrează toți practicienii și se ocupă de regulile profesionale. După 3 ani de studiu, studenții pot alege o formare oficială în domeniul osteopatiei. Există școli de 3 grade în Finlanda, două cu jumătate de normă în 4 sau 5 ani și una cu normă întreagă în 4 ani. Osteopatia este susținută de unele asigurări private, iar guvernul are grijă de tratamentul oferit în spitale.

  Referinte : Suomen Osteopatiayhdistys
  Presedinte : Petri Vuorjoki / Hôpital Eira Tehtaankatu 28 00150 HELSINKI
  Tel: 050-568 6823  / adresa site: https://osteopaattiliitto.fi/
  In 2010:  225 osteopati DO,  3 medici osteopati, 20 kinesioterapeuti osteopati.

  In 2015, sunt inscrisi 131 osteopati in Suomen Osteopaattiliitto pentru o populatie de 5 269 000 locuitori.

  Titlul de osteopat este reglementat și profesia in devenire. Osteopatii se inscriu in Registrul Osteopatilor din Franta (ROF). Registrul osteopatilor din Franța, creat în 1981, este frecvent consultat de guvern și în special în ceea ce privește lucrările pregătitoare pentru legea din 2002 și punerea în aplicare a decretelor din martie 2007. În prezent, ROF reprezintă asocierea celor mai mulți profesioniști în practică și solicită membrilor să respecte un cod de etică, singurul garant al calității terapeutice.

  Pentru a avea titlul de osteopat în Franța, trebuie să aveți o formare validată într-o unitate aprobată de Ministerul Sănătății sau să aveți o pregatire echivalenta cu cea definita de lege. Odată ce diploma este transmisă ARS, osteopatii primesc un număr de identificare regională (numărul ADELI). Osteopatia este susținută de unele asigurări private.

  La sfârșitul anului 2014, sunt publicate decretele și ordinele care marchează finalizarea lucrărilor de reengineering ale sistemului de pregătire in osteopatie. Noul dispozitiv va fi operațional până în septembrie 2015.

  Referinte: Registre des ostéopathes de France (R.O.F.)
  Presedinte : Stéphanie DURANTET 8, rue Thalès  33692 Mérignac Cedex
  Tel: 05 56 18 80 44 – adresa site: https://www.osteopathie.org/

  Ianuarie 2014: 12 249 osteopati DO, 1372 medici osteopati, 7539 kinesioterapeuti osteopati.  Demografia osteopatica: 21 876 osteopati pentru 65 350 181 locuitori (un osteopat pentru 2987 locuitori). Mai multe informatii: https://www.osteopathie.org/demographie.html 

  Profesia de osteopat nu este încă reglementată în Germania. Osteopatii se inscriu in Registrul Osteopatilor Germani (Verband des Osteopathen Deutschlands), care lucreaza pentru recunoasterea osteopatiei ca profesie independenta. Istoria osteopatiei în Germania este relativ tânără. În anii 1950, ea a început sporadic cu osteopatii instruiți în străinătate. Distribuirea reală a început în anii 1980. Școlile din Franța și Belgia au creat “antene germane” pentru a instrui fizioterapeuții și medicii osteopati. În Germania, osteopatia nu este recunoscută în întregul său domeniu de competență. Osteopatii pot, totuși, practica ca un practicant de terapie alternativa (Heilpratikers). Încă din anul 1873, libertatea de a trata a existat și în 1939 a fost stabilit statutul de “Heilpraktiker” (practician în domeniul sănătății). Heilpraktiker deține o “licență de practică” după ce a trecut în fața unei Comisii federale germane. Anumite acte aparținând medicilor le sunt interzise (prescrierea medicamentelor care fac obiectul unei prescripții medicale, practica vaccinărilor, livrările …). Osteopatii germani caută un statut distinct de cel al Heilpraktikerului.

  Referinte : Verband des Osteopathen Deutschlands (V.O.D.)
  Presedinte: Marina Fuhrmann D.O. MSP Untere Albrecht Str.15 – D–65185 WIESBADEN – ALLEMAGNE
  Tel: 0611 5808975 – 0 ; adresa site: http://www.osteopathie.de

  In 2014, aproximativ 2279 osteopati sunt înscrisi pe site-ul VOD pentru o populație de 82 de milioane în Germania, incluzând 1448 de osteopati exclusiv DO (heilpraktiker), 61 de medici osteo (Arzt) și 770 kine-osteo DO (fizioterapeut).

  Profesia este reglementată, iar utilizarea titlului respectă aceleași condiții ca și cele din Regatul Unit. Aceste teritorii sunt gestionate de GOsC (Consiliul Osteopatic General). La 15 ianuarie 2015, promulgarea legii care impune obligativitatea ca osteopatii care practică Gibraltar să fie înregistrați în  GOSC și apoi Gibraltar Medical Registration Board.

  Referinte: The General Osteopathic Council (GOsC) 
  Presedinte: Alison White Osteopathy House 176 Tower Bridge Road  London  SE1 3LU UK
  Tel: +44 (0) 20 7357 6655; adresa site: https://www.osteopathy.org.uk/home/

  In 2015, 6 osteopati DO sunt inscrisi pe site-ul GOsC pentru o populatie de 29 335 locuitori.

  Profesia nu este încă reglementată în Grecia. Osteopatii sunt înregistrați în Registrul Grecesc al Osteopatilor (Greek Register of Osteopaths). Osteopatii în exercițiu sunt în negocieri cu Consiliul Ordinului Medicilor pentru a crea un statut juridic al profesiei.

  Referinte : Greek Osteopathic Association (Anciennement Greek Register of Osteopaths : GRO) – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ
  Presedinte: Skotiniotis E Yangelos,  Hérodote 19, 10674 Kolonaki ATHENS GR
  Tel: 210 68 19 179; adresa site: https://www.osteopathy.gr/portal/

  30 osteopati DO inscrisi pe site-ul Ε.Σ.Ε.Ο pentru o populatie de 10 800 000 locuitori.

  Profesia nu este încă reglementată în Irlanda, un proces de recunoaștere este în curs de desfășurare de către Ministerul Irlandez al Sănătății. Osteopatii se inscriu in Consiliul Osteopatic Irlandez (Osteopathic Council of Irland). Consiliul Osteopatic al Irlandei (OCI) s-a născut în octombrie 2008, prin fuziunea celor două asociații profesionale din Irlanda: Asociația Osteopatică din Irlanda (IOA) și Asociația Osteopatilor din Irlanda (AOI). În septembrie 2008, cele două asociații au acceptat un acord de fuziune. Pentru a vă alătura, trebuie să aveți un grad de specializare în osteopatie (minim 4 ani cu normă întreagă sau 5-6 ani cu fracțiune de normă), 1000 ore supravegheate de școlarizare clinică, răspundere profesională completă. În 2009, OIC a adoptat orientările europene, precum cele elaborate în cadrul FORE (Forum pour la réglementation de l’ostéopathie en Europe), ca bază academică și profesională pentru termenii și condițiile sale de aderare. Osteopatia este acoperită parțial de asigurările private de sănătate. Costurile tratamentelor pot fi deduse din impozite.

  Referinte: Osteopathic Council of Ireland (OCI)
  Presedinte: Cameron Paulberg, 3 Terenure Road West Terenure, Dublin 6W, IRELAND
  Tel: +353 (0)1 676 8819; adresa site:  https://www.osteopathy.ie/

  In 2014 sunt inscrisi 129 de osteopati in OCI. Populatia: 4.487 milioane de locuitori.

  Această profesie este reglementată în Islanda în conformitate cu Regulamentul 229/2005. Osteopatii se inscriu in Registrul Osteopatilor din Islanda (Osteopathylag Islandes). Registrul islandez a fost înființat în 2002. Scopul său principal este de a promova și proteja interesele osteopatiei în Islanda. În ciuda dimensiunii sale reduse, această asociație a fost recunoscuta si osteopatia a fost inregistrata ca o profesie de sănătate la Ministerul Sănătății din Islanda. Nimeni nu poate lucra sau nu poate fi numit osteopat în Islanda, fără a fi înregistrat ca atare la Ministerul Sănătății care solicită avizul Registrului înainte de a acorda o înregistrare. Este necesară o formare în osteopatie de 4-5 ani. Guvernul islandez rambursează integral consultările osteopatice, iar activitățile de osteopatie sunt scutite de TVA.

  Referinte : The Icelandic Osteopathic Association (OI -Osteópatafélag Íslands)
  Presedinte: Harald Magnusson, Kelduhvammur 14-02  220 Hafnarfjörður.

  Adresa site: http://www.osteopatia.is/

  In 2015 sunt inscrisi 3 osteopati DO pe site-ul OI. Populatia Islandei este de  317 mii de locuitori.

  Profesia nu este încă reglementată în Israel. În martie 2013, Asociația Osteopatică Profesională din Israel (RA) și Asociația Osteopatică Israeliană (IOA) se unesc și formează Registrul Osteopatilor din Israel (IRO). Obiectivul său este de a menține standardele profesionale și etice pentru osteopati prin menținerea examenelor de admitere pentru noii solicitanți, precum și asigurarea respectării stricte de către toți membrii a Codului de etică și a standardelor de conduită profesională. . Trebuie să fi terminat un curs într-o instituție acreditată de GOsC. Practicanții se angajează in obligația de formare continua.

  Referinte: רשימת האוסטאופתים בישראל The Israeli Register of Osteopaths
  5 Ahi Dakar Raanana Israel 43259
  Tel: +972 777 020202: adresa site: https://osteopathy.org.il/en/

  In 2015 sunt 80 de osteopati in Israel pentru o populatie de 8 904 373 locuitori.

  Profesia nu este încă reglementată în Italia, însă recunoașterea profesiei este studiată de autoritățile italiene. Osteopatii sunt înregistrați în registrul osteopatilor italieni (Registro degli Osteopati d’Italia). Nu există o reglementare națională specifică a medicamentelor neconvenționale. La 15 octombrie 2002, regiunea Piemonte a adoptat o lege regională pentru legalizarea și recunoașterea osteopatiei prin crearea unui registru și stabilirea unor standarde minime de pregătire între 5.000 ore de ore și 750 de ore de formare în funcție de profesie. Pentru a practica în Italia, este necesară formarea cu frecvență redusă de 5 ani sau cu normă întreagă de 5 ani, cu pregătire clinică. Osteopatia este parțial acoperită de unele asigurări private.

  Referinte: Registro degli Osteopati d’Italia (ROI)
  Presedinte: Paola Sciomachen  C.so Vercelli, 35 20144 Milano
  Tel: 02 48199758; adresa site: http://www.registro-osteopati-italia.com/

  Numar osteopati DO: 600, medici osteopati DO: 150, kinetoterapeuti osteopati DO:  600. Populatia: 60,770 milioane de locuitori.

  In 2012 sunt 1502 de osteopati inregistrati.

  Osteopatia nu este reglementată. Osteopatii se inscriu la Federatia Japoneza de Osteopatie (JOF), infiintata in 1993. JOF reuneste 3 asociatii: Asociatia Osteopatiei Japoneze (AJOA), Academia de Osteopatie din Japonia (JOA) si Asociatia de Osteopatie Kansai (KOA). ). Membrii JOF se angajează să promoveze un examen de certificare și să efectueze cel puțin 40 de ore pe an de formare continuă  pentru a-și menține certificarea. Îngrijirea osteopatică nu este rambursată de sistemul de securitate socială din Japonia.

  Referinte:: 日本オステオパシー連合 Fédération Japonaise d’Ostéopathie (JOF) 2-21-8-101 Sakuragaoka Setagaya, Tokyo 156-0054.

  Adresa site: http://osteopathy.gr.jp/

  2015: 98 osteopati inscrisi pe site JOF. Populatia: 127,1 milioane de locuitori.

  Profesia nu este încă reglementată în Luxemburg, însă o cerere de legalizare a profesiei a fost depusă la autoritățile politice, fiind analoga cu articolul L372 din Codul francez de sănătate publică (articol abrogat). Osteopatii se înregistrează la Asociația Osteopatilor din Luxemburg (ALDO). Scopul ALDO este dezvoltarea și protejarea intereselor profesionale ale osteopatilor. Asigură reprezentarea și respectul pentru profesie. ALDO, al cărei statut a fost publicat în Memorialul Grand Ducal (2003), este reprezentativ pentru osteopatia din Marele Ducat al Luxemburgului. Prețul consultărilor oscilează între 50 și 100 de euro. Osteopatia este parțial acoperită de unele asigurări private.

  Referinte : Association Luxembourgeoise des Ostéopathes (ALDO)
  Presedinte: Jean Bofferding 17, rue du Moulin L-9650 Esch-sur-Sûre Luxembourg
  Tel: +352 899 990; adresa site: http://www.osteopathie.lu/

  2010: 25 osteopati DO si 13 osteopati non DO inscrisi pe site ALDO pentru o populatie de 490 mii de locuitori.

  In 2015, ALDO numara 50 inscrisi pentru 517 000 locuitori.

  Profesia este reglementată pe insula Malta. Există 3 osteopati pentru o populatie de 424 mii de locuito

  Profesia a fost reglementată în Regatul Unit începând cu 1 iulie 1993. Osteopatii au un statut de practician independent de consultanța, la fel ca medicii și chirurgii stomatologi. Pentru a putea exersa, osteopatii au obligatia de a se inscrie in General Osteopathic Council (GOsC) . În conformitate cu legea obișnuită, orice persoană “necalificată” poate practica medicina cu condiția să nu se califice ca medic de medicină. La 1 iulie 1993, osteopatia a beneficiat de “actul osteopatic”, semnat de regina Elisabeta a II-a. Consiliul General al Osteopatilor guvernează profesia din Marea Britanie. GosC  a fost înființat pentru a înregistra osteopatii care au îndeplinit cerințele pentru o practică sigură de osteopatie, pentru a proteja pacienții și pentru a menține standardele. Doar practicanții înscriși in GOsC pot purta titlul de osteopat. Educația continuă este obligatorie. Anglia este prima țară europeană în care a fost înființată o formare cu normă întreagă. În 2004, aproximativ 4000 de osteopati au practicat legal profesia de osteopat în Regatul Unit. Formarea este universitară, iar osteopatii, recunoscuți începând cu 1993, sunt mai mult de 90% compuși din non-medici, non-fizioterapeuți. GOsC elaborează un plan pentru reevaluarea osteopatilor care urmează să fie introdus între 2011-2012. Cerințe de înregistrare: Puteți să vă înregistrați la GOSC dacă aveți o diplomă de osteopatie de la o școală acreditată de GOsC. Va trebui să încheiați asigurarea de răspundere civilă. Va trebui să oferiți o verificare a cazierului judiciar. Înregistrarea este pentru o perioadă de 12 luni, după care va trebui să vă reînnoiți licența. Vi se va cere să raportați orice probleme de sănătate, proceduri penale sau civile și respectul pentru Dezvoltarea Profesională Continuă (CPD). De asemenea, va trebui să furnizați detalii despre asigurarea dvs. de răspundere profesională actuală și să plătiți taxele de reînnoire. Dezvoltarea profesională și controlul continuu al cunoștințelor: Osteopatii trebuie să-și păstreze cunoștințele și cunoștințele actualizate cu un program de dezvoltare profesională continuă (CPD). Aceasta poate include prelegeri, seminarii, cursuri, sesiuni de practică, studii individuale sau alte activități care pot avansa dezvoltarea profesională a unui osteopat. GOsC necesită cel puțin 30 de ore de formare continuă în fiecare an, din care 15 ore trebuie facute cu alți osteopați. Osteopatia este susținută de unele asigurări private.

  Referinte: The General Osteopathic Council (GOsC) 
  Presedinte: Alison White Osteopathy House 176 Tower Bridge Road  London  SE1 3LU UK
  Tel: +44 (0) 20 7357 6655 ; adresa site:  https://www.osteopathy.org.uk/home/

  In 2015, pentru o populatie de 63,5 milioane de locuitori in Marea Britanie, sunt 4600 osteopati DO inscrisi pe site GOsC. 86% practicanti in Anglia, 3,2% in Scotia, 2,4% in Tara Galilor, 0,4% in Irlanda de Nord si 8,4% profeseaza in strainatate.

  Titlul de osteopat este reglementat și profesia este in devinere în principate. Utilizarea titlului respectă aceleași condiții ca și in Franța. Articolul 2 din Ordinul Ministerului nr. 2009-295 din 10 iunie 2009  modificat prin Decretul Ministerului nr. 2008-483 din 1 septembrie 2008 privind actele și condițiile de practică a osteopatiei prevede: «Maseurii – kinetoterapeuții autorizați să practice în Monaco, deținătorii unei diplome sau a unei autorizații menționate la articolul 4, nu pot combina practica de masso-kinetoterapie și utiliza profesional  titlul de osteopat din1 Septembrie 2011 “. Cu toate acestea, trebuie să fii de naționalitate Monaco și să prezinți toate garanțiile de moralitate. Osteopatia din Principat nu este supusă TVA. Osteopatia este susținută de unele asigurări private.
  2015: 5 osteopati pentru o populatie de 36 950 locuitori.

  Această profesie nu este reglementată în Norvegia. Osteopatii sunt înregistrați în Norsk Osteopath Forbund (NOF). În Norvegia, legea din ianuarie 1936 reglementează practica osteopatiei pentru non-medici, dar conferă acestora doar un drept de a exercita anumite limite și nu un statut special. Legea din 1 iunie 1936 a servit drept model pentru Suedia și Danemarca. Nu există un monopol al medicinei. Din 2003, Parlamentul Norvegian recunoaste osteopatia ca profesie independentă. Regulamentul este lucru. Norsk Osteopathe Forbund (NOF) este o organizație pentru osteopatii norvegieni înființată în 1993. Aproximativ 90% dintre osteopatii din Norvegia fac parte din NOF. Suedia, Norvegia și Finlanda au recunoscut începând cu anul 1994 un nucleu comun de studii medicale. Stuedntii pot alege apoi formarea  oficiala într-o  medicina neconvenționala. O școală, Academia Norvegiană de Osteopatie (NAO) (fostă Colegiul Norvegian de Osteopatie, NHO) lucrează foarte activ din 1999 pentru recunoașterea osteopatiei ca profesie independentă. Absolventii NOA respectă standardele etice impuse de legea practicanților din domeniul sănătății din 1999. NAO lucrează în parteneriat academic cu Scoala Europeană de Osteopatie (ESO) din Anglia, care este una dintre școlile acreditate în Regatul Unit. Cursurile  se desfășoară la Oslo. Acest program de formare continuă, există încă din 2008. Osteopatia nu este susținută de asigurările private.

  Referinte: Norsk Ostéopathe Forbund (NOF)
  Presedinte:Helge Skåtun Leder Postboks 6731 Etterstad 0609 Oslo NORVEGE
  Tel: + 47 950 00 505; adresa site: http://osteopati.org/

   In 2015: 237 osteopati inscrisi in NOF, pentru 5,150 milioane de locuitori.

  Profesia este reglementată de legea privind asigurarea competențelor profesionale în domeniul sănătății (HPCA), adoptată la 18 septembrie 2003 și intrata în vigoare la 18 septembrie 2004. Legea HPCA înlocuiește legea anterioară. Osteopatia este reglementată în Noua Zeelandă și numai persoanele care sunt înregistrate și dețin un certificat actualizat de practică pot practica osteopatie. Aceasta nu include medicii sau fizioterapeuții. Ele trebuie să fie înregistrate în propriile registre. Toți osteopatii din Noua Zeelandă lucrează ca liberali. Majoritatea cursurilor de osteopatie absolvite in Franta nu sunt valabile pentru înregistrarea în Noua Zeelandă. Calificarea necesară pentru a practica în Noua Zeelandă este o diplomă de master în osteopatie sau o calificare pe care Consiliul Osteopatic o consideră echivalentă. Persoanele fără o diplomă de master în osteopatie (sau echivalent) trebuie să treacă printr-un examen de admitere pentru a fi înregistrate. Formarea se desfășoară pe o perioadă de 5 ani cu normă întreagă.
  Membrii Consiliului Osteopatic sunt numiți de ministrul Sănătății. Sesiunile osteopatice sunt acoperite de unele asigurări private.

  Referinte: Osteopathic Council New Zealand (OCNZ)
  Presedinte: Emma Fairs, Postal address: PO Box 10-202, Wellington 6143 New Zealand
  Tel: + 64 4 474 0747; adresa site: https://www.osteopathiccouncil.org.nz/

  In 2015:  578 osteopati inscrisi in OCNZ pentru 4,5 milioane de locuitori.

  Profesia nu este încă reglementată în Țările de Jos. Osteopatii sunt înregistrați în Registrul Osteopatilor Olandezi (Nederlandse Verinigung voor osteopathie). Olanda avea un monopol medical identic cu cel al Franței. Conform Legii din 1865, practica medicinei alternative a fost rezervată exclusiv medicilor. Dar, în ciuda lipsei legislației în acest domeniu, au existat câteva pasaje în broșurile ministeriale privind acești profesioniști medicali pe deplin acceptați și recunoscuți. Încă din 1981, a fost decisă suspendarea procedurilor împotriva non-medicilor până la introducerea reglementărilor. Acești profesioniști nu sunt urmăriți penal în alegerea liberă a cetățenilor și atâta timp cât nu dăunează pacienților. În sfârșit, o lege din noiembrie 1993 a consacrat existența unui drept global de practică pentru non-medici. Perspectivele unei înțelegeri par foarte încurajatoare. Formare cu norma intraga: 6800 de ore, formare de conversie a paramedicilor: 1580 de ore. Osteopatia este susținută parțial sau total de asigurările private. În ianuarie 2013, osteopatii olandezi trebuiau să facă obiectul TVA-ului.

  Referinte: Nederlands Register  voor Osteopathie (NRO).
  Presedinte: Harold Launspach DO MRO, Gezelweg 17, 3892 XE Zeewolde Netherlands
  Tel: 036-3020027 ; adresa site: http://osteopathie-nro.nl/

  2010: 425 osteopati DO, 2 medici osteopati DO, 0 kinesioterapeuti osteopati DO. Populatie: 16.6 milioane locuitori.
  In 2015, 630 inscrisi in NRO, populatie 16,9 milioane de locuitori.

  Profesia nu este reglementată. Exercitarea profesiei de osteopat este asociată cu practica medicală. Fondată în 2005, Towarzystwo Osteopatów Polskich (TOP) – Societatea Poloneză a Osteopatilor încearcă să promoveze dezvoltarea osteopatiei în sistemul polonez de sănătate. Acesta include osteopatii DO (calificați) și osteopati pregătiți în minim 850 h și care au trecut un examen de validare.

  Referinte: Towarzystwo Osteopatów Polskich (TOP)
  Presedinte: Dominic Kębłowska A; ul. Szubinska 77 86-005 Białe Błota POLOGNE
  Tel: 48 52 381 42 49; adresa site: http://top.osteopatia.pl/

   En 2015: 41 de osteopati inscrisi in TOP pentru 38,5 milioane locuitori.

  Profesiile medicale neconvenționale sunt recunoscute de Parlamentul Portughez și practicile neconvenționale, inclusiv osteopatia, au fost recunoscute începând cu luna iulie 2007. Un proiect de rezoluție privind reglementarea osteopatiei a fost luat în considerare de la 1 iulie 2003. Osteopatii se inscriu in Associação e Registro dos Osteopatas de Portuguesa  (AROP) – Asociatia si Registrul Osteopatilor din Portugalia. La 5 iunie 2015 sunt publicate prescripțiile care reglementează ciclul de studii privind medicamentele alternative, inclusiv osteopatia (formare de 4 ani, echivalentul a 240 de ECTS (științe fundamentale: 45 credite, științe și tehnici clinice: 45 credite , principii osteopatice, 90 de credite, practica osteopatica: 40 de credite) și 1000 de ore de practică clinică. La 1 octombrie 2015, Administrația Centrală a Sistemului de Sănătate (CAHS) a livrat primele “cărți” profesionale osteopatilor. Aceasta este punctul culminant al unui proces lung și reflectă angajamentul guvernului portughez de a asigura că asistența medicală este de înaltă calitate și este practicată de profesioniști calificați. Titlul de osteopat este, prin urmare, protejat prin lege; și numai practicienii care au fost înregistrati la Ministerul Sănătății vor putea practica osteopatia pe întreg teritoriul Portugaliei. Osteopatia este susținută de unele asigurări private.

  Referinte : Associação e Registro dos Osteopatas de Portuguesa (AROP)
  Presedinte: Angelo Lucas, Rua Joaquim Bonifácio, 21 – 2º Andar  1150-195  Lisboa- Portugal.
  Tel: +351913188464; adresa site:   http://www.arop.pt/
  2010: 300 osteopati DO, dar 15 indeplinesc criteriile FORE, ? medici osteopati DO, 2 kinetoterapeuti osteopati DO.
  In 2015: 45 inscrisi in AROP. Populatie: 10.6 milioane de locuitori.

  Profesia nu este încă reglementată în Quebec. În prezent nu există o lege care să reglementeze osteopatia, așa cum se practică în Quebec. Cadrul legislativ foarte exclusivist al sistemului Quebec face ca practica osteopatiei să fie ilegală. Pe de altă parte, legea medicală recunoaște că osteopatii absolvenți ai școlilor americane au același statut ca și doctorii din Quebec. În plus, chiropractica a fost recunoscută legal de către guvernul din Quebec încă din 1973. De la înființarea sa în 1984, principalul obiectiv al Quebec Osteopath Registry a fost de a apăra interesele membrilor săi și profesia de osteopat.  O primă cerere oficială de recunoaștere a profesiei a fost depusă în 1991. În 2004, Registrul Osteopatilor din Quebec (ROQ) a depus o cerere la biroul de profesii pentru redeschiderea dosarelor. În 2012, ROQ a fuzionat cu Asociația Osteopatilor din Quebec (ADOQ) pentru a deveni Osteopatia din Quebec. La sfârșitul anului 2014, Office des professions du Québec (OPQ) a anunțat că va incepe activitatea care vizeaza recomandarea crearii unui nou ordin profesional distinct responsabil cu supravegherea practicarii  osteopatiei. Această activitate se va realiza de întreaga comunitate osteopatică din Quebec, compusă în esență din patru asociații:

  Referinte: Ostéopathie Québec (OQ)
  Presedinte: Marc GAUTHIER, 204-7000, Avenue du Parc, Montréal (Québec) H3N 1X1
  Tel: 514-770-5043 ; adresa site: https://osteopathiequebec.ca/fr/

  2010 –  423 osteopati DO inscrisi pentru o populatie de 7 800 000 locuitori.
  2015 –  1 100 osteopati inscrisi in OQ, Populatie 8 200 000 locuitori.

  Profesia de osteopat nu există pe lista profesiilor liberale din România. Există o lege privind terapiile complementare inoperantă din lipsa publicării decretelor (legea din 2007).
  Exercitarea este asociată cu practica medicală. Asociația OsteoRe își propune să promoveze și să dezvolte osteopatia în România ca profesie independentă, integrată pe deplin în sistemul de sănătate din România. OsteoRe a creat în 2013  Institutul Român de Osteopatie (IRO) cu o durata de scolarizare de 6 ani și in 2017 Colegiul Osteopatilor din România (COR). Asociatia OsteoRe este membra a Asociației pentru Sănătate în România (APSR) și Asociatiei de Standardizare din România (ASRO)
  Referinte : Colegiul Osteopatilor din România (COR).
  Presedinte: Mircea George Laurentiu Osteopat DO, Str. Hagi Ghita, nr 39A,  sector 1, Bucuresti, Romania.
  Tel: 00 4 (0) 726 215 057 ; adresa site: http://www.colegiulosteopatilor.ro/

  Osteopatia a apărut pentru prima dată în Rusia la începutul anilor 1990.
  La 20 decembrie 2012, profesia “medicina osteopatica” a fost aprobată de Ministerul Sănătății al Federației Ruse prin Decretul nr. 1183n intitulat “omologarea nomenclatorului profesiilor medicale și farmaceutice”.
  Osteopatia există în Rusia ca profesie prin Decretul 27723 din 18 martie 2013, înregistrat de Ministerul Justiției al Federației Ruse.
  Activitatea care vizează certificarea termenilor de predare și reglementarea ulterioară a profesiei continuă. Practica este rezervată medicilor.
  În 1997 a fost fondat primul Registru al Osteopatilor din Rusia.
  La 1 iunie 2014 s-a creat Asociația Osteopatilor din Rusia (ROA) prin fuziunea dintre “Registrul Rus al Medicilor Osteopati din Rusia” (BDRR) și “Registrul Național al Osteopatilor” (ENRO).
  Referinte: Российская остеопатическая ассоциация (Osteopathic Association Russe) ROA
  Presedinte: Mokhov Dmitry E. Dyagtyarnaya Str., 1a SAINT PETERSBOURG – RUSSIE 
  Tel: +7 (812) 309-91-81 / +7 (921) 361 27 67;  adresa site: http://www.osteopathy-official.ru/
  En 2015: 574 practicanti pentru o populatie de 143 milioane de locuitori.

  Profesia nu este încă reglementată în Spania. Osteopatii se inscriu in Registro de los Osteopatas de Espana (ROE). Orice osteopat din Spania trebuie înregistrat în registru ca atare. Criteriile de intrare sunt: ​​1500 de ore pentru o pregătire medicală sau paramedicală de 4 ani pentru osteopatie cu jumătate de normă și 4500 de ore pentru formare cu norma intreaga. Formarea trebuie să fi fost efectuată într-o instituție recunoscută. Începând cu anul 1989, Tribunalul Suprem Spaniol i-a relaxat pe non-medici, chiar dacă nici un text scris nu le-a dedicat existența, având în vedere că, din moment ce aceste practici nu sunt predate la școala medicală, părăsesc domeniul medical. Nu există reglementări privind medicamentele neconvenționale. Cu toate acestea, soluțiile recente jurisprudențiale optează pentru non-medici. Spania se află într-o situație de semi-recunoaștere. Pot fi urmate cursuri post universitatrein Catalania. Osteopatia nu este susținută de unele asigurări private.

  Referinte: Registro de los Osteopatas de Espana (ROE)
  Presedinte: Maria Cristina Parareda, Apartado de correos 4017 BARCELONE-ESPAGNE
  Tel: (00 34) 93 433 50 89 ; adresa site: https://www.osteopatas.org/

  În 2010: 20 de osteopati exclusivi, 50 de medici osteopati și 250 de fizioterapeuți osteopati, adică 320 de osteopati pentru o populație de 45,5 milioane de locuitori în Spania.

  În 2015, Peninsula Iberică include 285 osteopati DO ROE în cele 50 de provincii, cu 122 de practicanți doar în provincia Barcelona, ​​pentru o populație totală de 5.529.000.

  Osteopatii americani au beneficiat  de aproximativ cincizeci de ani de reglementare a profesiei. Legalizarea medicală a osteopatiei va fi eficientă numai în Statele Unite în 1974. De la acea dată, osteopatii DO se bucură de aceleași prerogative medicale ca medicii (MD). În Statele Unite, în prezent există 19 spitale in care se preda osteopatia. Dupa absolvirea cursurior, medicii osteopati au dreptul să ofere întreaga gamă de îngrijire medicală și osteopatică.

  Pentru mai multe informații despre statisticile, instruirea și practica ESA.

  Referinte: American Osteopathic Association (AOA)
  Presedinte: Norman E. Vinn  Chicago Office – Main Headquarters 142 East Ontario Street CHICAGO, IL 60611 – ETATS-UNIS Tél : 00 312 202 8000 – Fax : 00 312 202 8200. Washington Office  1090 Vermont Ave.NW Suite 510 Washington, DC 20005 ETATS-UNIS

  Tel: 00 202 414-0140 ; adresa site: https://osteopathic.org/
  In 2013 – 82 146 osteopati pentru o populatie de 300 milioane de locuitori.

  Profesia este reglementată în Suedia. Osteopatii sunt înscriși în Svenska Osteopatförbundet (SOF) – Registrul Osteopatilor din Suedia. Suedia a reglementat o legislația similară celei din Norvegia din 1960. Guvernul suedez a numit o comisie pentru a studia și a evalua dacă osteopatia ar trebui să facă parte din serviciul național de sănătate. Registrul este în prezent în discuții cu serviciile de stat. Cerințele de a deveni membru al asociației reprezintă echivalentul unui minim de 4 ani de formare cu normă întreagă (240 de credite ECTS). Svenska Osteopatförbundet fondat în 1980 este o asociație națională de osteopati profesioniști. A avut peste 120 de membri în 2010 și intenționează să își dubleze calitatea de membru în doar câțiva ani (200 în 2015). Aceasta este datorită celor două școli, ambele fiind validate de universități din Regatul Unit și care au condus la obținerea unei diplome de licență. Toți membrii se angajează să participe  la o formare profesională continuă de cel puțin 30 de ore pe an. Osteopatia nu este acoperită de asigurările private, dar companiile pot deduce costurile legate de îngrijirea medicală preventivă, iar osteopatia este considerată o cheltuială deductibilă pentru companie. Osteopatii sunt supuși TVA.

  Referinte: Svenska Osteopatförbundet (SOF)
  Presedinte: Jimmy LARSSON, Jaseur Road 15, 192 55 Sollentuna, SUEDE
  Tel : 070-214 08 22 ; adresa site: https://www.osteopatforbundet.se/

  In 2015: 180 osteopati DO pentru o populatie de  9,6 milioane de locuitori.

   TARILE BALTICE

       ESTONIA,    LETONIA,    LITUANIA

  Începând cu 28 mai 2002, Ministerul Sănătății din Letonia a recunoscut osteopatia ca metodă de tratament, întărită de textul din 11 ianuarie 2005. Osteopatia este o disciplină rezervată medicilor, care necesită formare în 3 ani .

  Referinte: Baltic Osteopathic Association, 103 Aleksandra Čaka, Rīga, Letonia.
  Tel: +371 6729117 ; adresa site; http://www.osteopats.lv/ 

  În 2015 – 20 de doctori osteopati în țările baltice pentru 7,5 milioane de locuitori. Ei sunt înregistrati în registrul fondat în 1998. Acest registru adună doctorii care au obținut un doctorat în domeniul osteopatiei.

   TARILE ESTICE

       CEHIA,    SLOVACIA,      UNGARIA,    BULGARIA,       CROATIA,        MACEDONIA,    ALBANIA,    BOSNIA,  SLOVENIA,     UCRAINA

  În Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Macedonia, Albania, Bosnia, Slovenia si Ucraina, profesia nu este reglementată. Exercitarea este asociată cu practica medicală.

   

  Ultima modificare in data de 28-11-2017 la 15:39:51