• Home
  • Organizare
  • Pacienti
  • Osteopati
  • Gasiti un osteopat
  • Membri de onoare
  • Noutati
  • Osteopatia în lume
  • Colegii terapii conexe
  • Shop
  • Contact
  • Cum decurge o consultatie

    Consultatie de osteopatie

    – Discuții de evaluare
    – Anamneza
    – Dialog general cu privire la starea fizică, emoțională, posturală,
    sfera profesională

    Consultatie de osteopatie

    – Teste de excludere medicale
    – Teste osteopatice
    – Diagnostic osteopatic specific
    – Decizie terapeutică (suita lezională, primaritate)

    Consultatie de osteopatie

    – Tratament osteopatic general
    – Tratament osteopatic specific

    Consultatie de osteopatie

    – Teste finale osteopatice

    Tehnici osteopatice

    Osteopatia este o medicină holistică, neconvențională care vizează restabilirea sănătătii prin restabilirea micromobilitătii fiziologice în zonele în restrictie, descoperite printr-un diagnostic osteopatic specific (DOS).

    Separarea pe familii de tehnici ține cont de modalitatea lor de execuție, o ședință de osteopatie presupunând adesea un amestec al acestora, iar predominanța unui tip de tehnici în cadrul unui tratament nu este decât rezultatul deciziilor terapeutului si sensibilitătii sale.

    Tehnicile osteopatice sunt aplicate în urma unui diagnostic osteopatic specific, coroborat de principiile și filozofia osteopatică. Ele urmăresc restabilirea unui echilibru global, fiecare tratament luând în considerare unitatea corpului uman și unicitatea sa în momentul tratamentului.

    Tehnici osteopatice functionale

    Tehnici musculo-articulare care necesită participarea activă a pacientului prin respirație și diferite contracții și relaxări musculare. Acestea se fac în sensul disfuncţiei, cu sau fără pârghie. Au drept scop stimularea facultătilor de autovindecare.

    Tehnici osteopatice structurale

    Cele mai cunoscute, intervin în caz de “leziuni osteopatice” sau pierderi de micromobilitate, mobilizând structura osoasă în limitele barierelor articulare fiziologice. Sunt tehnici cu amplitudine scăzută si velocitate crescută, cel mai adesea însotite de un “poc” caracteristic. Osteopatul respectă întotdeauna barierele fiziologice, scopul acestora fiind restabilirea tensiunilor periarticulare si repoziționarea de facto a articulațiilor.

    Tehnici osteopatice craniene și cranio-sacrale

    Au apărut în urma descoperirii Respirației Primare de către W. Sutherland și a consecinței sale Mișcarea Respiratorie Primară la nivelul oaselor craniene și a sacrului. Aceste tehnici sunt salutare la bebeluș, imediat după nastere. Se adresează tuturor suturilor craniene, endo sau exo craniene, eventual intrabucale sau periorbitare.

    Tehnici osteopatice viscerale

    Raporturile dintre viscere sunt considerate asemeni unor articulatii. Viscerele prezintă o dinamică precisă, funcția lor depizând de mobilitatea lor fiziologică, de inervarea si vascularizarea lor corectă. Aceste tehnici tind să restabilească această dinamică afectată de multiple cauze (pshihice, alimentare, posturale, traumatice, chirurgicale, etc.) Prin restabilirea dinamicii organului se previn aderentele, se reface drenajul veno-limfatic si se restabilieste funcția organului.

    Tehnici osteopatice fasciale

    Fasciile sunt locul unei miscări perpetue, jucând un rol fundamental: structural, biomecanic, cardiac, respirator, circulator, în metabolismul grăsimilor, în cicatrizare, defensiv, neurologic, în conducerea si emiterea mesajelor, în conducerea si fluctuația L.C.R. Acestea constitue o matrice, o interfată de schimb cu mediul înconjurător. Tehnicile fasciale (directe, indirecte, semi-directe) tind să restabilească mobilitatea fascială, acționând în felul acesta la toate aceste niveluri ale corpului.